Medlemsmøte mandag 4. April 2022.

Larviksforfatter med ukjente historier om

Hans Nielsen Hauges Farristur og besøk på Halle.


En av Norges største menn gjennom alle tider ble i 2021 feiret med 250års jubileum. Larviksforfatteren Jørn Bue Olsen ga ut ny bok om Hans Nielsen Hauge. Et år brukte han og forfatterkollegaen med å granske Haugelitteratur, bygdebøker, Nasjonalbiblioteket, snakke med lokalhistorikere osv. Vil du vite mer om Hans Nielsen Hauge og hans historie i Larviksområdet, inviterer Brunlanes historielag til møte om dette på Herredshuset på Tanum mandag 4.april.

Her kommer «nye» historier om Hauges besøk på Halle Mølle og Nils Larssøn fra Helgeroa. Og farefull sledetur fra Månejordet på Farris; der de kjørte vill og havnet på Sagbakken. Herfra startet haugianermiljø på Lysebo, Kvelde og Hedrum – som senere «leverte» mange misjonærer til fjerne land.

Den besøkende på Mølla på Halle var også bedriftslederen, finansmannen, rederen og entreprenøren Hauge – som startet 30 bedrifter over hele Norge. Finansmannen Hauge var en av Norges største som bidro til 100-150 virksomheter i tillegg. Hans revolusjonære kvinnesyn medførte å engasjere kvinner som bedriftsledere og lekpredikanter. Haugianerne drev skrive- og leseopplæring, og Hauge skrev selv bøker med opplag på over 200.000.


62 views0 comments